Nieuws

7-11-2016

Vorige week hebben wij, in samenwerking met molenaars van Gieten en Rolde, Molen De Hoop te Norg weer grondig schoongemaakt. Na een stilstand van ruim 11 maanden was een schoonmaak zeer nodig. Komende tijd zal de molen weer meer gaan draaien.

14-10-2016

Jochem van Engelenhoven is gistermiddag geslaagd voor zijn examen tot vrijwillig molenaar. Wij wensen hem een mooie toekomst toe.

20-8-2016

Op donderdag 13 oktober zal Jochem van Engelenhoven deelnemen aan
het landelijk examen voor de opleiding tot vrijwillige molenaar te Enumatil.

11-5-2016

Molens Noordenveld naar Het Drentse Landschap

Drie molens van de gemeente Noordenveld worden donderdagmiddag 12 mei a.s. officieel overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap. Het betreft de molens De Hoop in Norg, Paiser Meul in Peize en Woldzigt in Roderwolde.

Molens Noordenveld

De Hoop staat in Norg en is in 1857 gebouwd als pelmolen. Tegenwoordig is deze ingericht als een korenmolen. De Paiser Meul is een korenmolen in het Noord-Drentse Peize. De molen werd in 1898 gebouwd in opdracht van enkele bakkers en landbouwers in Peize. In 1967 is de molen aangekocht door de toenmalige gemeente Peize. Molen Woldzigt in Roderwolde is een stellingmolen uit 1852 en is nog regelmatig in bedrijf. Uniek aan deze molen is dat deze zowel voor het malen van graan als voor het slaan van olie kan worden gebruikt. De molen heeft twee koppel maalstenen voor het malen van graan en een oliewerk met een koppel kantstenen voor het slaan van olie.